Close

17/11/2018

Međunarodni dan studenata

_MG_5792

U spomen na tragični događaj koji se dogodio 17. studenog 1939. u Pragu, obilježava se Međunarodni dan studenata. Konstantin von Neurath, njemački upravitelj Češke i Moravske, ugušio je studentske demonstracije zatvorivši sve ustanove visokoškolskog obrazovanja u Češkoj i preko 1200 studenata poslao u koncentracijske logore. Tada je bez ikakvog suđenja streljano 8 studenata i 1 profesor. Nacisti su nekoliko dana prije toga ubili jednog studenta praškog sveučilišta te se na pogrebu okupilo preko 1000 studenata, a na kraju se pogreb pretvorio u masovni antinacistički skup. Kad su vidjeli tu udruženost i snagu studenata znali su da ih moraju zaustaviti na bilo koji način.

Od tada je Međunarodni dan studenata postao simbol za studentska stradanja u cijelom svijetu, ali i za studentski aktivizam.

Kao što se često kaže, studenti su oduvijek bili pokretači društva, ali često zaboravljamo da su mnogi izgubili svoje živote radi višeg cilja. Ovaj datum nije samo povijesna činjenica nego je i podsjetnik da i danas studenti u cijelom svijetu prolaze kroz razne teškoće, zabrane i režime, ali unatoč tome žele mijenjati stvari.

Razmišljajmo s kojim izazovima se susreću studenti u Hrvatskoj i na koji način im možemo pomoći, korak po korak. Isto tako imajmo u molitvama cijelu studentsku populaciju jer, ne zaboravimo,  na mladima svijet ostaje.

Autorica: Rebeka Petrov, studentica pete godine Filozofije i talijanskog jezika u Zadru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *