Close

08/06/2017

Proveli smo anketu među studentima u RH

anketa

Oduvijek sam se pitao tko provodi ta silna istraživanja i dolazi do raznih statističkih podataka. Kome to može biti zanimljivo, zar ne ? Hrpa brojeva, papira, zapisa. Dok se i sam nisam okušao u nečem sličnom. Nedavno sam dobio priliku provesti jednu anketu u Hrvatskoj. Naime radi se o anketi koju smo proveli među studentima u većim gradovima u Hrvatskoj. U Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Cilj ankete je bio da vidimo što točno studenti misle o Bogu, Bibliji, crkvi i koja bi to pitanja postavili tom Bogu kada bi im se pružila prilika. To nam je bilo posebno zanimljivo pitati ljude i vidjeti njihovu reakciju.

Nije bilo lagano. U ispitivanju je sudjelovalo dvadesetak ljudi, a imali smo i pomoć jednog kolege studenta iz Engleske. Iako je bilo dosta zahtjevno hodati po fakultetima i studentskim centrima, opet to vrijeme nam je i dobro došlo da se približimo našim kolegama i vidimo kako oni razmišljaju. Hvala svima koji su odlučili nam pomoći, a i studentima koji su bili strpljivi i odgovarali na pitanja. Meni je pripala čast da pregledam sve te ankete, i izvučem neke statističke podatke. Tako sam dobio odgovor na moje pitanje tko su ljudi koji se time bave, pa vjerojatno samo hrpa entuzijasta i oni koji vole brojeve poput mene.

A evo i neki podataka na temelju anketa iz Osijeka, Rijeke i Zagreba (Split još čekamo!):

Ukupan broj anketa:  263

Djevojke: 148

Dečki: 115

Oni koji su se izjasnili kao vjernici: 118

Oni koji su se izjasnili kao ne vjernici: 145

Najčešće pitanje koje bi studenti postavili Bogu je: Zašto je tolika patnja u svijetu? – njih ukupno 62 bi postavili to pitanje.

Drugo pitanje je: Koja je moja svrha? – njih ukupno 50 bi postavili to pitanje.

Treće pitanje: Ima li života poslije smrti? – njih ukupno 31 bi postavili to pitanje.

Najveći broj ispitanih studenata studira na Filozofskom fakultetu, zatim dolaze studenti psihologije, ekonomije, s građevinskog i medicinskog fakulteta te studenti FERa.

Možda ne izgleda tako, ali puno smo dobili ovim podatcima i čini se kako je to realnija slika od one koju čujemo u medijima da se nakon zadnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj 93% građana izjašnjava vjernicima.

Također ovi podatci će nam koristiti i za događaje koje ćemo provoditi na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci na jesen – o kojima ćemo vas obavijestiti uskoro!

Nenad “Nešo” Stjepanović

Nešo je student 1. godine teologije na Biblijskom institutu u Zagrebu. U slobodno vrijeme istražuje i u svakoj prilici preispituje društvene konvencije. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *